Bitcoin bányászat költsége, avagy lehet-e vele pénzt keresni?


Hozzáadva: 2020. Június 26. Megtekintve: 533

Szeretném kicsit részletesebben körbejárni a kérdést, főleg azok kedvéért, akik kriptovaluta bánya nyitásában törik a fejüket. Arra a kérdésre, hogy lehet-e a kriptovaluták bányászatából pénzt keresni válasz létezik, de a témakör jóval bonyolultabb annál, minthogy erre nyugodt szívvel igennel vagy nemmel tudjak válaszolni. Mindenesetre a jelen okfejtést a Bitcoin bányászat költségére szeretném kihegyezni és ezen példa segítségével megérthetitek, hogy nagyjából milyen számokat kell figyelembe venni akkor amikor kriptovaluta bánya nyitását tervezzük.


Amikor belépsz a kriptovaluták világába az első és legfontosabb lépés a matematikai alapismeretek elsajátítása. Nagyon nehéz ezen elméleti fogalmak tisztázása nélkül pontos számításokat végezni és valljuk be egy befektetés során ez elkerülhetetlen.


A gimnáziumban elsajátítható négy alapműveleten kívül azonban nem lesz semmi másra sem szükséged. Egy konkrét példán fogom bemutatni azokat a számokat amelyeket a Bitcoin bányászat és a vele kapcsolatos hozzam számításánál figyelembe kell vennünk. Először is nézzünk egy rövid bányászati bevezetőt.


A kriptovalutákat alapvetően egymás közötti pénz átutalásra találták ki. Már talán tisztában vagyunk a központosított rendszer hiányával a kriptovaluták világában. Magyarul nem létezik egy központi bank, amely kezelné ezeket a pénzátutalási tranzakciókat.


Szükség van tehát “bányászoknak” nevezett egységekre, akik a Bitcoin infrastruktúrában hitelesítik ezeket a tranzakciókat.


Tudjuk azt is továbbá, hogy egy bányász nem egy tranzakciót hitelesít egyszerre hanem azokat blokkokba szervezik és ezeken végzik el a hitelesítéshez szükséges műveleteket.


Minden egyes blokk hitelesítése után a bányász bizonyos számú Bitcoint kap.


Az így kibocsátott Bitcoin száma bizonyos időként megfeleződik és ezzel védekeznek a túlzott infláció ellen.


Jelenleg egy blokk hitelesítéséért cserébe 6.25 Bitcoint illetve további tranzakciós díjakat lehet bezsebelni.


Ha csak idáig tartana az infrastrukturális ismertető feltételezhetnénk, hogy lennének olyan résztvevők a rendszerben, akik egy idő után hatalmas mennyiségű bányagépet vásárolnának és a tranzakciókat nagyon gyorsan hitelesítenvén sok kriptovalutára tennének szert. Ez túl nagy egyenlőtlenséget okozna a rendszerben és maga a Bitcoin is elértéktelenedhetne tőle.


Ennek megakadályozására vezették be a nehézség fogalmát és ezt folyamatosan úgy változtatják, hogy egy blokk kibányászásához megközelítőleg 10 percre legyen szükség.


Ha túl sok bányász van a rendszerben és megnő azok kapacitása a nehézséget emlik, fordított esetben pedig csökkentik. Ezt a paramétert nagyon fontos megértenünk, hiszen ettől függ a Bitcoin bányászat költsége. Nyilván ha megemelték a nehézséget nekünk is többe kerül majd a Bitcoint bányászás.


A Bitcoin infrastruktúrában végzett tranzakciók hitelesítése egy blokkláncnak nevezett objektumban kerül rögzítésre. Ennek az állapotát online felületeken követhetjük és itt minden egyes tranzakcióról megtaláljuk annak részleteit. Képen be is mutatnám hogyan néz ki egy ilyen tranzakció:


Bitcoin tranzakció.

Kicsit szeretném részletezni az adatokat.


Az első és legfontosabb a már előbb említett nehézség.


Ez egy nagyon hosszú szám számérték, jelen esetben 15,784,744,305,477.41. Ez pontosan azt jelenti, hogy ennek a bányásznak ennyi hashfüggvényt kellett legenerálnia ahhoz, hogy ezt a blokkot hitelesíteni tudja. Ebből nagyjából meg tudjuk becsülni költségeit és következtethetünk saját esetleges befektetésünk megtérülésére is.


Nézzünk egy nagyon népszerű Bitcoin bányászatára alkalmas eszközt, mondjuk az emag.hu oldalán árusított Nvidia GeForce GTX 1070 videokártyát. Jelenleg ezzel a kártyával meglehetősen sokféle kriptovalutát lehet bányászni, többek között Bitcoint is.


Nvidia GeForce GTX 1070 ára.

Az emag.hu-nál meg is lehetett vásárolni ezt a kártyát 179.990 forintért cserébe.


Kíváncsi vagyunk továbbá a videókártya teljesítményre is. Szeretnénk megtudni az 1 másodperc alatt legenerálható hashek számát. Ehhez csatolnám a következő ábrát:


Az Nvidia GeForce GTX 1070 hashrátája.

Látjuk tehát, hogy ez a videokártya 1 másodperc alatt 30.000.000 hash értéket tud nekünk kiszámítani.


Az előzőekben pedig bemutattam egy nemrég bekövetkezett tranzakciós blokk hitelesítésihez szükséges hashértékek mennyiségét is.


Emlékszünk még az átlagos 10 perces tranzakciós időre is. Ezekből az adatokból ki tudjuk számolni a szükséges videokártyák darabszámát akkor ha fel szeretnénk venni a versenyt például ezzel a bányásszal. A képlet: (15784744305477/30000000)/600 = 876.9. Tehát megközelítőleg 877 Nvidia GeForce GTX 1070 videókártyára lenne szükségünk ahhoz, hogy 10 perc alatt tudjunk hitelesíteni egy ilyen tranzakciós blokkot. Ez több, mint 150 millió forintba kerülne a hozzátartozó perifériáról pedig ne is beszéljünk.


Abban az esetben ha valaki nem rendelkezik ekkora tőkével természetesen beszállhat a buliba egyetlen videókártyával is.


Ekkor soha nem tudna egy blokkot egyedül hitelesíteni, viszont ha több másik bányásszal összeáll, lehetőség van nagyobb kapacitás létrehozására.


Erre valók egyébként az úgynevezett bányászpool-ok.


Ezek tulajdonképp közösségi platformok, amelyekben bizonyos kezelési költség levonása után az elvégzett bányászati munka után jutalmat kapunk.


Végezetül egy gyors számítást fogok még bemutatni és ennek segítségével láthatjátok, hogy egy ilyen videokártya farm milyen költségeket emésztene fel.


Ha feltételezzük, hogy a 877 darab Nvidia GeForce GTX 1070 videókártya képes volt 10 perc alatt hitelesíteni a tranzakciót, akkor ki tudjuk számolni elektromos energia igényüket is. Egy kártya fogyasztását az alábbi ábrán láthatjátok:


Nvidia GeForce GTX 1070 fogyasztása.

Tehát 150 watt. Ebből van 877 darab és összesen 10 percig használtuk őket. Jelenleg Magyarországon 1 kilowatt elektromos áram ára 43.42 forint, így a rendszer üzemeltetése 10 percig 952 forintba kerül ha többi periféria fogyasztását nem számoljuk.


A legnagyobb gátat a nagy számítási kapacitással rendelkező bányászok jelentik, hiszen ők mindig meg fognak minket előzni ha csak 1-2 GPU-val szállunk be a versenybe és egyetlen opciónk a bányászpool-okba való csatlakozás marad. Ott viszont tranzakciós költséget kell fizetünk és ez fogja erősen befolyásolni a bányászat megtérülését.
Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top