Hogyan programozzak PHP-ban? - Első lépések (1)


Hozzáadva: 2020. Május 17. Megtekintve: 335

A következőekben megismerkedünk a PHP nyelvvel és bemutatom nektek hogyan kell első néhány soros programunkat PHP nyelven létrehozni. Ha valaki webfejlesztéssel szeretne a jövőben foglalkozni valószínűleg nem tudja kikerülni, hogy PHP nyelven fejlesszen. Az alapok elsajátítása úgy gondolom viszonylag egyszerű. Ami a rendszerkövetelményeket illeti a jelen útmutatóban Mac rendszert használok, de aki Linux vagy Windows rendszerekkel rendelkezik az is nyugodtan reprodukálhatja a következő lépéseket.


A PHP nyelvet több mint 25 éve fejlesztik és sokan az egyik legnépszerűbb webfejlesztésre használt programnyelvnek tartják. 1994-ben egy dán-kanadai Rasmus Lerdorf-nak nevezett programozó fejlesztette ki, később a Yahoo-nál dolgozott.


Eleinte a PHP az angol Personal Home Page rövidítése volt, de jelenleg a PHP: Hypertext Preprocessor kifejezést rövidíti végtelen rekurzióval.


A webszerverek általában egy értelmező segítségével dolgozzák fel a PHP forráskódot és így adják vissza a választ az adott kérésre. Amikor tehát éles környezetbe helyezzük weboldalunkat, az elkészített PHP kódot a webszerver számára elérhető helyre kell raknunk. Legtöbbször weboldalak, webes alkalmazások megvalósítására használják, a Facebook forráskódja is nagyrészt PHP-ban íródott, de ez nem azt jelenti, hogy csak webes területen lehet használni.

Jelenleg sok keretrendszer épül a PHP köré és ezek sokkal felhasználó barátabbak, mint egy tisztán PHP-ben írt kód, de a jelen útmutatóban meg fogjuk nézni a nyelv alapjait és ezzel haladunk afelé, hogy megértsük hogyan működik a HTTP protokoll és hogyan működnek a keretrendszerek, mint például a Joomla vagy a Symfony.


A következőkben egy nagyon egyszerű programot fogunk létrehozni. Először nyissuk egy teljesen új fájlt, amelyet nevezzünk mondjuk “test.php”-nek. Az előző anyagokban már használtuk a VIM szövegszerkesztőt, akinek nem lenne világos a működése, javaslom olvassa el az előző cikkeket is.


A “test.php” fájl megnyitása Terminálból:

$ vim test.php


Hasonlóan az előző anyagokhoz írjuk be a következő kódrészletet a “test.php” fájlba:


<?php
  echo 'hello'.PHP_EOL;
?>

Itt láthatjuk a PHP alapvető szintaktikáját. A fájl mindig a “” sorral végződik.


Az első PHP programunk egy sorból áll és ebben annyi szerepel, hogy “echo ‘hello’.PHP_EOL;”.


Figyeljünk, hogy minden sor végén szerepeljen a pontosvessző, máskülönben hibát fogunk kapni. Az “echo” hívás ki fogja írni a kimenetre az utána következő kifejezést. A program tehát köszönni fog nekünk. A “PHP_EOL” konstans pedig egy új sort fog nyitni, így egy kicsit áttekinthetőbb lesz a program kimenete.


Ha futtatni szeretnénk a programot, akkor ne felejtsünk el kilépni a VIM-ből, ezt már ismerjük az előző anyagból. Adjuk ki a következő parancsot:


$ php test.phpA következőekben módosítsuk egy kicsit a programot és használjunk változókat is. Meg fogunk próbálni összeadni két értéket.


  echo 'hello'.PHP_EOL;
  $a = 3;
  $b = 4;
  $a_plus_b = $a + $b;
  echo $a_plus_b.PHP_EOL;
?\>


Látszik, hogy bevezettünk két változót “$a”-t és “$b”-t, amelyek értéke 3 és 4. Ezeket adja össze a program, majd kiírja az eredményt a kimenetre.


Adjuk ki a következő parancsot:


$ php test.phpEkkor a kimeneten megjelenik a “hello” üzenet és a 7, amely az összeadás eredménye.


Ha érdekel tekintsd meg az következő leckét is: Hogyan programozzak PHP-ban? - Függvények használata (2)Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top